Életképek szabadúszó webdesignerként

Webdesign Blog

Dolgozz szabadúszóként!

2019. január 12. - Tóth Zsuzsanna

A szabadúszókról egy olyan kép él a fejekben, hogy a fehér homokos tengerparton fekszenek egy hintaágyban és dollárkötegekkel legyezgetik magukat és csak időként pillantanak rá a számítógépükre. Van ebben valami, hiszen Tim Ferris könyve, a 4 órás munkahét egy generációnak változatta meg az életét. Többek között az enyémet is.

Az interneten látottak azonban többnyire csalókák, mert azt sugallják, hogy ezek az emberek munka nélkül, mintegy varázsütésre kerültek az adott helyükre és semmi más dolguk nincs a világon.

De van az a mondás, hogy a sikernek nem titka, hanem ára van.

Sokszor azon kapom magam, hogy már nem is értékelem, hogy milyen szerencsés vagyok. Vagyis nem szerencse ez, hanem döntések sorozata, hogy többé-kevésbé ma úgy élek/élünk a családommal, ahogy annak idején megálmodtam. Sőt! Ennyire nem voltak merészek az álmaim, eleinte csak azt szerettem volna, ha nem kell bejárnom egy olyan munkahelyre, ahol nem szeretek lenni és nem szeretem csinálni azt, amit csinálok. Nem, nem élünk a fehér homokos tengerparton, csak úgy, ahogy mi szeretnénk.

Több, mint egy évtizede dolgozom szabadúszóként, ami nem kevés idő. A tíz év alatt rengeteg emberrel találkoztam, akik arra vágytak, ami nekem már megvan, vagy már előrébb jártam mint ők. Egy kötöttségektől mentesebb életre, ahol nem csörög a vekker, nem szúr le a főnök, akármikor lehet szabadnapod és Te irányítod az életed! Ez igazán jól hangzik, igaz? Főleg az utolsó!

Mert ott van a legnagyobb csavar! Pont ez az, amiért sokan csak áhítoznak évről-évre tovább, de nem teszik meg az első lépéseket! Mert onnan, ha nincs itiner, onnan már egy félelmetes szakadéknak tűnik az egész és öngyilkos őrültnek az, aki nekivág! Úgyhogy inkább majd holnap... Ma még bemegyek a "biztonságos" munkahelyemre. Akkor van baj, ha ez a biztonság megszűnik. Van akinek ilyenkor évekre kicsúszik a lába alól a talaj.

Ha tényleg a magad ura vagy, akkor szinte mindig van B, sokszor C meg D terved is, és olyan gyakran kell improvizálnod, hogy egy idő múlva már ezt érzed biztonságosnak.

Nem is tudom hányszor tették fel a kérdést, hogy hogy csinálom, mondjam már el, de amikor igazán szerettem volna valakinek megmutatni, hogy nézd, ez neked is elérhető, akkor legyintett egyet, hogy ugyan már ez mennyi idő, meg ő nem alkalmas erre, meg még ezer kifogást gyártott, hogy aztán legközelebb megint puffogva elmesélje, hogy neki milyen szar az élete meg a munkája. Van akit nem lehet megmenteni saját magától. És már rég rájöttem, hogy nem is kell.

Ahogy a dolgok nem feketék és fehérek, minden ember és minden élethelyzet más, így nincs rá recept, térkép, hogy menj ezen pontról-pontra és akkor jó lesz neked!

Szóval én is csak azokról tudok neked írni, amiket én megtapasztaltam, szabadúszó webdesignerként és online oktatóként. Ez most számomra is egy új fejezet kezdetét jelenti, amiről most még csak halvány elképzeléseim vannak, de van bennem egy erős késztetés arra, hogy azok számára akik nyitottak segítsek azzal, hogy ezeket leírom. Nem arra sarkallak, hogy legyél Te is webdesigner, legyél ha szeretnél, vagy oktató, ezeken kívül még két tucatnyi módja van annak, hogy egy szabad életet kialakíts, online végezd a munkádat és közben éld az életed kedved szerint! Ha itt vagy és ezt olvasod, akkor nyitott ajtón kopogtatok úgyis!

Itt az új év. Vágjunk bele együtt egy új kalandba!

A bejegyzés trackback címe:

https://webdesigner.blog.hu/api/trackback/id/tr3214558082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.